7 стратегии за дигитален маркетинг, които наистина работят

Какво е дигитален маркетинг, защо е важно да разбирате поведението на потребителите и накъде да насочите усилията си

Под термина дигитален маркетинг спадат всички ваши усилия да популяризирате бизнеса си чрез интернет. Или с други думи: всяка форма на маркетинг, която е онлайн.

Днес традиционните маркетингови стратегии са по-малко ефективни, затова всеки предприемач търси все по-креативни идеи и концепции. Потребителите прекарват дълго време в интернет, което дава идеална възможност за привличането им като клиенти. Това може да стане чрез уебсайтове, цифрова реклама, социални медии и платформи, блогове. Възможностите са неизчерпаеми, стига да имате въображение и вдъхновение.

Най-успешният дигитален маркетинг включва цял спектър от тактики и ресурси, но всички те са внимателно подбрани с ясна цел. Той може да бъде използван за всеки бизнес във всяка индустрия.

Стратегиите за дигитален маркетинг, на които трябва да обърнете внимание:

1. Блог

Блогът е чудесно средство за маркетинг, което ще увеличи доверието във вашия бизнес. За целта може да пишете в него за най-популярните проблеми на целевата ви аудитория. Запознайте се с основните търсения във вашата сфера и създайте качествено съдържание, което в никакъв случай не трябва да бъде подвеждащо.

Вашата концепция трябва да бъде да пишете за реални проблеми, да предлагате ефективни решения и да помагате на потребителите с достоверна информация. А ако използвате и най-добрите ключови думи, ще си осигурите безплатен, последователен и пасивен трафик всеки месец.

2. Видео маркетинг

Използвайте големите сайтове за видеосподеляне като YouTube. Това е една от най-популярните търсачки с огромна аудитория, където потребителите често търсят решение на проблема си.

Изключително важно е видеоклиповете ви наистина да са полезни, ценни и да съдържат най-доброто съотношение между качествена информация и реклама. Всеки потребител става подозрителен, когато видеото е прекалено наситено от рекламно съдържание и агресивно подтиква към определена цел. 

3. Маркетинг в социалните медии

Вашият дигитален маркетинг трябва да е насочен към активно присъствие в социалните медии. Уловката тук е да не бъдете скучни и еднообразни. Ако непрекъснато публикувате отегчителни актуализации и промоции, ще загубите част от последователите си.

Добре е маркетинговата ви стратегия да бъде съсредоточена върху една социална медия. Условията в момента са такива, че трудно се печелят верни фенове и това изисква много усилия и време. Ако се разпръснете между различни социални платформи, вероятно няма да постигнете добри резултати.

Изберете тази социална платформа, която е най-популярна за вашата целева аудитория. Не е задължително това да бъде тази с най-много потребители. Търсете качеството, а не количеството – златно правило във вашия дигитален маркетинг.

За целта, първо проучете различните възможности, запознайте се с навиците и интересите на потребителите и се възползвайте максимално от времето, през което те се мотаят в интернет пространството.

Вашите усилия трябва да бъдат насочени към конкретната аудитория, така че да се откроите и да бъдете забелязани. Ако дълго време не успявате да направите това, означава, че вашият маркетинг не е актуален.

4. Оптимизация за търсачки

дигитален-маркетинг-google

Това е една от най-ефективните стратегии за дигитален маркетинг. Инвестирайте във вашето SEO, за да се класирате високо в резултатите от търсачките. Когато потребителите въвеждат ключови думи, които са свързани с вашия бизнес, и вие се класирате по-напред в резултатите, ще привлечете повече хора.

Никога не пренебрегвайте трафика, който може да получите от търсачките, защото това са потребители, които се интересуват конкретно от вашите продукти и услуги. Това са вашите потенциални клиенти!

Използвайки SEO във вашия дигитален маркетинг, печелите повече приходи, популярност и клиенти.

5. Имейл маркетинг

Ето тук ще ви бъде много полезно да имате популярен блог. Всеки път, когато актуализирате съдържанието, вашите почитатели ще получават имейл. Разбира се, има много възможности за имейл маркетинг, но блогването е една чудесна дългосрочна стратегия.

6. Форуми

Тук има едно много важно правило – никога не рекламирайте директно във форумите, тъй като те са предназначени за забавление. Гледайте на форумите каро размяна на опит и печелене на доверие. С подходящи въпроси можете да предизвикате интерес, както и да го отблъснете с много линкове и агресивна реклама.

7. Платени реклами

Платените реклами са важна част от всеки дигитален маркетинг, но са ефективни само когато са съобразени с аудиторията. Те трябва да бъдат интересни, закачливи и лесно запомнящи се. Ето защо е хубаво да имате оригинален слоган и да отправяте креативно рекламно послание.

Ключът към успех на вашия дигитален маркетинг е разбирането на поведението и мисленето на потребителите – инвестирайте в това!

Публикувано на: 04/10/2020

Актуални идеи през 2020 за маркетингова стратегия за малък бизнес