Цветна психология: триковете за цветно лого, използвани от най-добрите компании - и как да създадете свое собствено

Доброто лого е синоним на марката, която представлява. Логото на емблематичните марки McDonald’s или Apple са, като незабавно разпознаваема стенограма за самия бизнес.

Логото по същество е символ, използван за представяне на марка. Много лога имат скрито значение , често нещо, което е свързано с историята на компанията. Брандирането е свързано с разказване на истории.

Но има още един елемент, който съставя историята на логото: Цветът му.

 Цветът на логото може да каже много за марка. За утвърдени марки един цвят може да бъде присъщо свързан с идентичността на бизнеса. Помислете за известните чаши на бяло и зелено кафе на Starbuck, или емблематичната лилава опаковка на Cadbury. А за новите марки цветът на логото е опит да позиционират бизнеса си според желанията на клиента.

В тази статия ще разгледаме как марките с големи имена използват цветовете в своите лога, ще се потопим в моделите, разкрити от популярния избор на лого, и ще разгледаме по-подробно големите бизнеси.

Една от причините хората да създават лога на първо място е, че визуалното припомняне е мощно нещо. И точно затова сме събрали това цветно колело с лого – на пръв поглед можете да видите как точно марките с големи имена използват цветовете.

Цвят на логото и идентичност на марката

Връзката между цвят и идентичност на марката е силна. Подобно на внимателно подбраната марка, цветът носи присъщо значение, което става централно за идентичността на марката, допринася за разпознаването на марката и съобщава желания образ.

Синьото се използва в над 75% лога на марката на кредитната ни карта и 20% от логото на марката за бързо хранене. Междувременно червено се среща в 0% логотипи за облекло – но над 60% от търговските марки на дребно.

За потребителите, които се сблъскват с реклама хиляди пъти на ден, тези визуални сигнали могат да бъдат несъзнателно съобщение за това, което се продава и от кого.

Fortune 500 компании и цветове на логото: една голяма тенденция

При изследването на тази статия и инфографиката първо разгледахме логата на компаниите от Fortune 500. Тук забелязахме една видна тенденция. Синьото е най-популярният избор на цвят за лого за тези компании.

Лесно е да се разбере защо сините лога са толкова популярен избор. Синьото е безобиден цвят, безопасен, но с изискан оттенък. А за компаниите, които искат да предоставят сигурност – да речем, тези в областта на финансите, технологиите, здравеопазването или застраховането – синьото върши чудесна работа.

Червеното, от друга страна, е по-смел избор за марка. И все пак този цвят влезе, като вторият най-популярен избор. Във Fortune 500 има ясна връзка между хранително-вкусовата промишленост и червеното лого.

Лилаво се появява тук-там във Fortune 500, докато розовото изобщо не се отличава.

fortune-500-logos-arranged-by-color

Цветна психология и лога

Невъзможно е да се говори за цветовете на логото и марката и да не се споменава цветовата психология. Тази област на изследване разглежда връзката между определени нюанси и човешки реакции.

Привържениците на цветната психология смятат, че можете да използвате теорията, за да предизвикате конкретно поведение при клиентите.

Един човек може да мисли за червеното като за вълнуващ, привлекателен цвят – друг може да го свърже с кръв или негативизъм. Контекстът и предвидената аудитория са от съществено значение. Черното може да бъде стабилно и надеждно в един контекст, или прекален в друг. А фактори като култура, пол и възраст означават, че различните цветове се възприемат по различни начини от различни хора.

С други думи, цветната психология не е черно-бяла.

Урокът тук? Няма цвят, който автоматично да гарантира успех за вашата марка – но изборът на грешен цвят може да означава, че марката ви се пренебрегва от целевия ви пазар.

Съществуват обаче силни асоциации с конкретни цветове в съзнанието на потребителите. Те протичат по два начина – връзката между оранжево и енергия може да не е присъща на самия цвят, но вместо това е резултат от факта, че толкова често се използва от марки, които искат да предадат това послание. Потребителите виждат този цвят и подсъзнателно знаят, че се предава фино съобщение. По този начин цветната психология се превръща в самоизпълняваща се.

Има и физиологичен аспект на цвета. Помислете, когато видите флуоресцентна табела: Понякога цветът може да бъде толкова ярък, че трябва да присвиете очи. Не може да се отрече, че определени цветове са смели и привличащи погледа, докато други са по-фини и нежни към очите.

Някои компании използват това в своя полза – например McDonald’s, чието лого често се вижда светещо в жълто от доста далеко. В тези ситуации ярко жълтото действа като сирена.

Тенденции в логото

Логотата не са имунизирани срещу тенденциите. Много марки актуализират своите лога на всеки пет години или тогава, когато им е необходимо да бъдат в крак с актуалните тенденции, като същевременно остават верни на основната си идентичност на марката. Помислете за своите бизнес цели, когато решите дали да следвате тенденциите в дизайна на лого – но ако искате да създадете лого за бизнес, който не съществува от десетилетия, се стремете към нещо вечно.

Чести цветни асоциации и цветова символика

Нека разгледаме по – добре цветните асоциации:

 

Публикувано на: 28/06/2020