Актуални идеи през 2020 за маркетингова стратегия за малък бизнес

Маркетинг: Независимо дали сте в процес на стартиране на нов бизнес или вече имате такъв, наличието на силно онлайн присъствие за вашата марка е изключително важно.

Всъщност 97% от хората научават за местния бизнес онлайн повече от където и да било другаде.

Собствениците на малък бизнес, които търсят начин да проследят възвръщаемостта на инвестициите и осведомеността за марката, се нуждаят от дигитален маркетинг. Дигиталният маркетинг не само е задължителен елемент за популяризиране на вашите продукти или услуги, но и оптимизирането на вашите онлайн активи също е от решаващо значение за цялостния успех на вашия бизнес.

За всеки бизнес е важно да има актуална информация, която да е лесно достъпна за потенциалните клиенти.

Ако сте собственик на малък бизнес с малко опит в онлайн маркетинга, всичко това може да ви звучи непонятно. Не се страхувайте – тук ще разгледаме какво означава дигитален маркетинг!

В тази публикация ще ви помогнем да изградите и оптимизирате маркетинговата си стратегия, ще ви разкажем как да привличате нови клиенти, и как да разраствате бизнеса си.

Маркетинг за малък бизнес

Работата на маркетинга е да повиши осведомеността за марката и да изгради набор от квалифицирани клиенти, които да осъществяват покупки. 

Маркетингови стратегии за малкия бизнес

Тези стратегии са от основно значение, тъй като генерирате информираност и приходи за вашата организация:

1. Запознайте се с аудиторията си.

Основна грешка е да си мислите, че „всеки“ е вашият клиент. По-големите компании може да имат ресурсите да се обърнат към по – широк пазар, но според тях „богатството е в нишите“. Ниша е мястото, където ще имате най-голям лост като малък бизнес. И за да развиете ниша и да се харесате на купувачите в нея, трябва да разберете техните изисквания, проблеми, предизвикващи събития и приоритети.

Какво ги подтиква да вземат решение за покупка? Как изглежда, ако успеят? Познаването на тези неща ще ви помогне да създадете обратна връзка.

Започнете, като помислите за съществуващите си клиенти и с кого искате да работите. След това създайте профил на купувача, за да започнете процеса на навлизане в главата на вашия идеален клиент.

2. Наблегнете на ценното си предложение.

Ако няма разлика между вас и конкуренцията ви, няма причина купувачът да бъде принуден да работи с вас. Вашето ценно предложение е това, което ще ви отличава от останалите. С какво се справяте по-добре от останалите в бранша? Това е много убедителен аргумент.

3. Продължавайте да се фокусирате върху единични цели и задачи.

Ако изследвате света на маркетинга, може би сте забелязали, че има милион указания, в които можете да влезете. Изкушаващо е да направите всичко наведнъж и да създадете сложна машина с надеждата, че сте покрили всичките си цели.

Вместо това фокусирайте се там къде ще бъдете с най-голямото въздействие. Къде е най-голямото сляпо място във вашия маркетинг, което забранява растежа ви? Поставете цел за изпълнение около тази една ключова област и фокусирайте ресурсите си върху дейностите и тактиките, които ще постигнат тази една цел. Можете да разширите усилията си или да се насочите към други инициативи, когато постигнете по-голям напредък към тази изключителна цел.

4. Удвояване на това, което работи.

След като стартирате инициативите си и сте експериментирали с няколко неща, обърнете внимание на данните. Това може да ви информира за това какво работи. Добра идея е да удвоите доказаните методи за генериране на приходи.

5. Разберете силата на съществуващите клиенти.

Средно струва пет пъти повече за печелене на нов клиент,  отколкото загуба на съществуващ. Това означава, че не трябва да спирате маркетинга, след като клиент направи покупка.

Определете възможностите си за повторни покупки. Тъй като вашите съществуващи клиенти вече са направили покупка, те вече ви познават, харесват и ви се доверяват. Ако сте показали опит, сте им дали причина да правят бизнес отново с вас.

Дори и да не възникне необходимост (в случаите, когато това е еднократна покупка, без възможности за препродажба), пак трябва да зарадвате клиентите си. От уста на уста е мощен (и безплатен) промоционален инструмент.

6. Използвайте безплатни промоционални инструменти.

Говорейки за безплатни промоционални инструменти, важно е да се отбележи, че тъй като сте се ангажирали с ограничена цел и обхват, няма нужда да надувате рекламите си. Използвайте безплатни промоционални инструменти, когато е възможно, и се ангажирайте с платени инструменти само ако знаете, че те значително ще подобрят съществуващите операции или производителност. Ето полезен списък с маркетингови инструменти (някои безплатни и платени).

Материали за маркетинг на малкия бизнес

1. Създайте уебсайт, който да показва вашето онлайн присъствие.

Наличието на професионално изглеждащ уебсайт е един от най-важните активи, които ще създадете за вашия малък бизнес. Тук ще покажете кой сте, какво предлагате, къде се намирате и как потенциален клиент може да се свърже с вас.

Това е канал, който винаги ще притежавате (за разлика от други платформи, които могат да променят политиките или да влизат и излизат от мода) и има способността да генерира органичен трафик, освен че е място за изпращане на трафик от рекламни и други маркетингови инициативи. 

Вашият уебсайт не е просто обикновена брошура. Имате възможността да го превърнете в 24-7 продавач, като разберете как да конвертирате трафика и да го превърнете в потенциални клиенти (повече за това по-късно).

2. Помислете за блогове, за да привлечете перспективи за вашия уебсайт.

Блоговете са чудесен начин за генериране на органичен трафик, особено тези, които все още не са взели решение за покупка. Освен това може да установи доверие във вашето пространство и да ви позиционира като лидер на мисълта.

За да започнете блог, можете да използвате евтин или безплатен инструмент за уебсайт, за да направите безплатен сайт и да използвате един от техните шаблони. Дори и да публикувате само веднъж седмично, това ще подобри видимостта на уебсайта ви онлайн и ще помогне да образовате потенциалните си клиенти, защо трябва да се доверяват на вашата компания.

След като започнете да пишете, можете да добавите призив за действие към публикациите си, за да могат посетителите да се абонират за вашия блог и да получават имейли. Това е чудесен начин да започнете да събирате възможни клиенти и да предлагате на потенциалните клиенти начин да получат информация, ако те не са готов да купя нещо от вас още.

3. Популяризирайте бизнеса си в социалните медии.

Социалните медии може да изглеждат като просто забавна платформа за общуване и свързване на хората, но всъщност това е мощен бизнес инструмент. Социалните мрежи могат да ви помогнат да увеличите трафика, да подобрите класацията на вашата търсачка и да се ангажирате с потенциални клиенти.

4. Инвестирайте в реклами.

Изграждането на органичен трафик отнема известно време и като малък бизнес искате да инвестирате в краткосрочни реклами.

Google Ads са идеални, ако знаете, че вашата целева аудитория търси в мрежата вашия продукт или решение. Ако не са, можете вместо това да помислите за реклами в социалните мрежи. Хората в социалните медии имат по-малко намерение да купуват, но с високо насочени реклами и достатъчно импресии ще спечелите интереса на вашата аудитория.

5. Уверете се, че улавяте информация за потенциални потребители в мрежата.

Говорихме много за видимостта и трафика, но все още не сме разгледали как те ще помогнат за увеличаване на приходите. Един лесен начин да започнете да генерирате потенциални клиенти от вашия уебсайт е да внедрите инструмент за преобразуване.

6. Използвайте маркетинг по имейл, за да поддържате потенциални клиенти.

Това, че сте превърнали трафика на уебсайта в потенциални клиенти, не означава, че тези клиенти са готови за покупка. 

Имейл маркетингът е критична част от вашия маркетинг инструментариум. Всъщност 73 процента от потребителите в мрежата предпочитат комуникациите от бизнеса да се получават по имейл.

Тази стратегия е лесен, безплатен и мащабен начин за комуникация както с нови, така и със съществуващи клиенти.

След като инсталирате инструмент за имейл маркетинг (много от тях са евтини или дори безплатни), експериментирайте с изпращането на бюлетини по електронна поща (с елегантните ви нови публикации в блога) и други промоции във вашата база данни. Знаем, че собствениците на малък бизнес нямат огромно свободно време, което да отделят на дигиталния маркетинг, така че помислете дали да не използвате автоматизация на маркетинга, за да направите този процес още по-лесен.

7. Управлявайте взаимоотношенията с CRM.

Имейл маркетингът работи най-добре, когато изпращате персонализирани, целенасочени имейли. Това започва с база данни с клиенти или система за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM).

Вашият CRM съхранява информация за вашите клиенти и потенциални такива, така че да можете да следите техните взаимодействия и да идентифицирате по-ефективно възможностите за продажба.

8. От уста на уста като канал за промоция.

Както споменахме по-рано, доволните клиенти може да имат голямо влияние върху вашия бизнес, главно при многократни покупки. Ако вашите клиенти са доволни от покупката си, ще бъдат по-склонни да оставят отзиви, да дадат препоръки и да кажат на приятелите си за вас.

Ето защо е добра идея да взимате мнението на клиентите и да насърчите клиентите си да разпространяват продуктите ви.

Маркетингови съвети за малкия бизнес

1. Определете идентичността на вашата марка.

Наличието на постоянна идентичност на марката за популяризиране на вашия бизнес ще ви накара да изглеждате по-професионално и ще ви помогне да привлечете нови клиенти. Според проучване във Facebook  80% от хората са лоялни към марките.

Джеф Безос, основател на Amazon, описа брандирането на компанията като „това, което другите хора казват за вас, когато не сте в стаята“. С други думи, вашата марка са чувствата и емоциите, които хората изпитват, когато чуят името на вашата компания. Това е комбинация от името на вашата марка, логото, естетиката и дизайна на всички ваши активи.

2. Идентифицирайте профила на купувача.

Когато си представяте клиент, който търси вашия продукт или услуга, какви са те? Какви са техните изисквания? Каква е тяхната работа? Създаването на профил на купувача, който разказва история за вашия идеален клиент, може да ви помогне да създадете уебсайт, който е оптимизиран за него.

Като научите повече за целевия си клиент чрез създаване на профил на купувача , можете по-добре да разберете какви типове неща може да търсят, за да можете да включите тези термини на вашия уебсайт.

3. Проектирайте лого и други активи.

За да започнете да градите творчеството си, помислете за вашата цветова схема и разгледайте палитри с Adobe Color или Coolors . Можете да създадете свои собствени, или да разгледате предварително направени или персонализирани цветови палитри.

За да създадете лого, бих препоръчал да разгледате Upwork и Freelancer или да се обърнете към маркетингова агенция. Има безплатни и по-евтини опции за създаване на ваше собствено лого онлайн, въпреки че използването на фрийлансър или агенция може да ви даде по-висококачествен продукт и да ви свърже с дизайнер, който може да променя и актуализира активите на вашата марка, докато вашата компания расте.

4. Изградете уебсайта си с CMS шаблон.

Ако сте доста обигран собственик на малък бизнес, вероятно ще искате да създадете свой собствен уебсайт. Ако решите да направите това, можете да използвате CMS (система за управление на съдържанието), за да го направите.

Повечето CMS предлагат предварително направени шаблони за вашия сайт, които можете да получите безплатно или да закупите, след което да персонализирате според вашата марка (ще стигнем до брандирането по-късно). Има шепа евтини и дори безплатни опции за различни нива на умения – от начинаещи до напреднали.

След като създадете уебсайта си, повечето CMS платформи предлагат плъгини, за да ви помогнат да оптимизирате съдържанието си за търсене (потърсете SEO плъгини). Това ще ви помогне да се класирате по-добре в Google – което ще обсъдим по-задълбочено след малко.

5. Проследявайте сайта си с инструменти за анализ.

Ако никога преди не сте създавали уебсайт и не се чувствате напълно с техническите елементи, има разнообразие от безплатни инструменти и услуги, които да ви помогнат да започнете. Когато създавате уебсайта си, не забравяйте да внедрите Google Analytics, за да можете лесно да проследявате кой гледа вашия сайт.

6. Консултирайте се с агенции или фрийлансъри за помощ при уеб дизайна.

Ако не сте от техническата страна и искате уебсайт, създаден за вашия малък бизнес, можете да използвате фрийлансър или маркетингова агенция, специализирана в уеб дизайна. Това е чудесна опция за фирми, които вече имат уебсайт, но се нуждаят от поддръжка, за да бъде актуализиран и преработен за SEO (оптимизация за търсачки), за да подобри класирането ви в Google.

7. Увеличете класацията си в Google със SEO.

Ако вече имате бизнес, търсили ли сте някога вашия продукт / услуга онлайн? Ако е така, помислихте ли „Защо уебсайтът ми не се показва в Google?“ Вероятно сте си задали въпроса: „Как да се класирам в Google?“ или „Как мога да подобря класирането си в Google?“

Има много фактори, които влияят на това защо даден сайт или страница се появява на първите места в страницата с резултати от търсачките на Google (или друга търсачка). Backlinko отчита някои от най-важните фактори на Google, които включват наличието на подходящи ключови думи (и тяхното разположение на вашия сайт), дължината на съдържанието ви, висококачествено съдържание, колко бързо се зарежда страницата ви, колко често публикувате съдържание и др.

Google се опитва да намери най-доброто съдържание, което да представи на търсещия човек. Например, ако търся най-добрия салон в Нюпорт, Роуд Айлънд, не би ми било полезно да намеря уеб страница на салон, който е затворен и се намира в Нюпорт, Кентъки. За мен обаче би било полезно да намеря салон в моя район със страхотни отзиви за Yelp, лесен за навигация уебсайт и лесно достъпна информация за контакт. Google винаги иска да покаже най-подходящото съдържание с най-високо качество.

За да се класирате по-високо в Google, можете да се възползвате от силата на SEO или оптимизация за търсачки. 

SEO стратегията обикновено се състои от няколко неща. Те включват проучване на потребителя, проучване на ключови думи и SEO проучване на страница. Тези три области могат да ви помогнат да научите как вашият целеви пазар търси онлайн и да позиционирате бизнеса си, за да бъдете открити от правилните хора.

8. Изследвайте възможностите за ключови думи.

Проучването на ключови думи е продължение на проучването на личност на купувача. Можете да използвате създадените от вас персони, за да търсите най-добрите ключови думи за вашата марка, след което да използвате инструмент като KW Finder, за да намерите свързани ключови думи за вашата целева аудитория.

След това можете да направите някои SEO проучвания и оптимизация на страницата. Тук поставяте тези ключови думи на правилните места на уебсайта си – например в мета-описанието, заглавията на страниците и H1 таговете.

9. Оптимизирайте вашия уебсайт за мобилни устройства.

Повечето търсения в Google се извършват на мобилни устройства , така че е важно да имате сайт, който да изглежда лесен за навигация, когато някой влезе в него на своя смартфон. Мобилният сайт също може да бъде от полза за SEO, като търсачки като Google съобщават, че ще ви възнаградят с по-висок ранг, ако имате мобилен сайт.

Не е нужно да сте технически експерт, за да създадете сайт, който изглежда добре на мобилни устройства. Всъщност повечето CMS платформи вече предлагат оптимизирани за мобилни устройства шаблони.

Пишете оптимизирани публикации в блога.

Съдържанието и блоговете са изключително важни, когато става въпрос за класирането на вашата търсачка . Колкото по-често желаните ключови думи се появяват във вашето висококачествено и полезно съдържание, толкова по-вероятно е да се появи в резултатите от търсенето. Чудесен начин да станете авторитет по вашата тема, продукт или услуга е да блогвате. 

Уверете се, че пишете с мисъл за SEO – използвайте този списък за SEO за блогъри или приставка за WordPress като Yoast.

Експериментирайте с фото и видео съдържание.

Повече от 50% от потребителите искат да видят видеоклипове от известни марки. Освен това повечето приложения за социални медии, като Facebook и Instagram, възприемат по-визуални оформления. За да бъдете в крак с тези тенденции, е добра идея да направите няколко маркетингови видеоклипа. 

Наемете фрийлансър, който да ви помогне да мащабирате съдържанието си.

Ако имате нужда от помощ при създаването на редовни блогове или промоционално съдържание, помислете дали да не наемете фрийлансър, вместо да инвестирате в пълен работен ден. Опитайте блогър на свободна практика, видеограф или фотограф. Можете също така да помислите за наемане на маркетингова агенция за по-голям проект.

Стартирайте бизнес страници във Facebook и Instagram.

Ако вашият бизнес е фокусиран върху локален район, най-важните акаунти за вас са Facebook, Instagram и бизнес функцията на Google. Това са най – популярните методи за популяризиране на бизнес в България. 

Можете да регистрирате бизнеса си в Google (безплатно) и да добавяте снимки. (Ако някога сте търсили бизнеса си в Google Maps и сте разочаровани, че не го виждате, това е, защото все още не сте го заявили!)

Във Facebook можете да създадете бизнес страница, а в Instagram – бизнес профил, така че хората да могат да намерят вашето местоположение.

За всеки бизнес наличието на актуални акаунти в социалните мрежи ще ви помогне да бъдете намерени и да се ангажирате с потенциални клиенти. Създайте Facebook страница за бизнес , научете как да използвате Instagram за бизнес , и ги използвайте като начин за откриване на нови клиенти. 

10. Изградете стратегията си за социални медии.

Докато Facebook е чудесен инструмент за локални търсения и рецензии, платформи като Instagram ще ви предложи още повече възможности за споделяне на вашите публикации, съдържание и промоции.

Ако вашите клиенти могат да закупят вашите продукти или услуги онлайн, тези платформи ще им дадат и друг начин да ви намерят.

11. Използвайте социалните медии за обслужване на клиенти.

След като сте избрали на кои социални платформи ще популяризирате бизнеса си, не забравяйте да отговаряте на въпроси на клиенти или последователи, когато те ги задават чрез коментари или директни съобщения. Това ще направи вашата компания да изглежда отзивчива и достоверна. 

Ако имате бюджет, помислете дали да не наемете мениджър за социални медии с опит в управлението на общността. Наред с публикуването на съдържание по редовен график, мениджърите на социалните мрежи са натоварени с отговорите на въпроси или коментари на последователи. 

Изградете интересни целеви страници.

Целева страница предлага на вашите потенциални клиенти безплатен ресурс в замяна на попълване на кратка форма на информация за контакт. Когато получат ресурса, те могат да бъдат още по-доволни от вашата компания и по-заинтересовани от закупуването на пълния продукт.

Планирайте маркетингова стратегия за имейл.

След като започнете да създавате редовно съдържание и да създавате целеви страници, ще искате да ги споделите с потенциалните клиенти, които изглежда са най-заинтересовани да научат повече за вашия продукт. Поради тази причина ви предлагаме да изградите стратегия за имейл маркетинг.

Въпреки че искате да внимавате да не бомбардирате тези, които се регистрират за вашия имейл списък с твърде много имейли, вие искате да изпратите достатъчно, за да информирате и ангажирате потенциалните си клиенти. 

Предлагайте купони в бюлетини или на целеви страници.

Поставянето на талон във вашите маркетингови имейли може да привлече и зарадва вашата аудитория. След закупуване на продукт или услуга на намалена цена, те също могат да бъдат по-склонни да платят за тях на пълна цена. Ако имате абонаментна услуга, може също да бъде полезно да предложите на потенциалните клиенти код за безплатен пробен период, за да могат те да го тестват.

Споделете каналите си за разпространение на вашия уебсайт.

След като имате няколко акаунта в социалните мрежи и можете да позволите на хората да се регистрират за вашия бюлетин, подчертайте това на вашия уебсайт, за да могат посетителите ви да ви следват. Един от начините, по който компаниите правят това, е да покажат всички свои свързани социални икони и призив за действие за регистрация на бюлетин на всички страници на вашия уебсайт. Добро място да ги включите са в горния десен ъгъл или в долния футър на всяка страница. По този начин те са видими, но не отвличат вниманието от никакво съдържание.

Предложете безплатен уебинар.

Уебинар позволява на потенциалните клиенти да се запишат за кратък онлайн курс, организиран от вас. Тези курсове обикновено са между 30 минути и час и ви позволяват да давате съвети и да отговаряте на въпроси, свързани с тема, с която вашата марка е запозната. Въпреки, че тази стратегия може да ви помогне да повишите доверието във вашата област, те също могат да ви предложат потенциални клиенти и възможности за продажби .

Помислете за PPC реклама.

Ако работите усилено върху SEO, но все още търсите допълнителен тласък, помислете за PPC (pay per click) – или плащане на кликване. С тази техника за маркетинг в търсачките използвате Google AdWords или Bing Ads, за да се покажете по-високо. Преди да изпробвате PPC, трябва да се уверите, че целевата ви страница е възможно най-оптимизирана. Ако плащате с едно щракване и тези, които кликват върху страницата, не конвертират, ще от бюджета си.

Рекламирайте в социалните медии.

Повечето от основните платформи за социални медии предлагат достъпни възможности за рекламиране, които могат да ви помогнат да насочите публикациите си към конкретна аудитория. Докато много малки фирми рекламират във Facebook и Instagram в продължение на години, Instagram вече позволява на марките да рекламират чрез своя инструмент за пазаруване.

Експериментирайте с маркетинг на инфлуенсъри.

Ако познавате някой с голям брой последователи в социалните мрежи, бихте могли да го помолите да рекламира вашите продукти. Това ще предупреди последователите им за вашия продукт. Тези последователи също могат да се доверят повече на вашия продукт, защото човекът, когото следват им го препоръчва и подкрепя.

Ако не можете да намерите инфлуенсър, който да участва като доброволец, можете също да помислите да платите на един или двама на свободна практика. 

12. Опитайте съвместен маркетинг.

Има ли местен бизнес във вашия район, който не е пряк конкурент, но предлага продукт или услуга на подобна целева аудитория? Помислете дали да не работите с тях в една брандирана кампания, в която се рекламирате взаимно в социалните медии, по имейл или в блога си. Въпреки че ще дадете на партньорската си компания допълнителна промоция, тя също така ще позволи на техните фенове да научат повече за вас.

Насърчете доволните клиенти да споделят своя опит.

Когато доволен клиент говори за това колко страхотна е вашата компания в социалните медии или на сайт за рецензии, вашият продукт или услуга изглежда като добра инвестиция. Дори в социалните медии, от уста на уста е огромен фактор за решението на някого за покупка . Ако потенциалният клиент види приятел, който се развълнува за вас във Facebook, или снимка на ястие от вашия ресторант в Instagram, вероятно е да отиде.

Ако клиентите ви казват, че обичат вашия продукт, насърчете ги да споделят за преживяванията в Google или в социалната мрежа. Ако имате физически бизнес, може също да поискате да регистрирате локация на акаунта си, така че клиентите да знаят къде да се отбелязват, ако публикуват.

Изпробвайте маркетингови експерименти.

Ако има нова социална платформа, която ви интересува, или нова маркетингова тенденция, не се страхувайте да експериментирате. Ако експериментът върви добре, може да се считате за по-напред в играта.

Когато експериментирате с нова маркетингова стратегия, не забравяйте да имате предвид солидна хипотеза. Също така се подгответе за следващите стъпки, ако получите добри или лоши резултати. 

Вероятно ви предстои дълъг път за изграждане на вашето онлайн присъствие, но всички стъпки, които можете да направите, ще окажат огромно влияние върху вашия бизнес. Някои неща като блоговете определено отнемат няколко месеца, за да започнат да привличат трафик, но акаунтите и публикациите в социалните медии могат да имат незабавни ефекти.

Публикувано на: 08/09/2020

SOCIAL MEDIA: 8 СЪВЕТА КАК ДА БЪДЕМ ЗАБЕЛЯЗАНИ