Как да използваме психологията на цветовете при маркетинг

Психология: Чувствате ли се спокойно, когато сте заобиколени от зелени поля и синьо небе? Замисляли ли сте се какво представлява червеният цвят, и защо се чувстваме леко притеснени, когато се видим знак STOP? Това са само две от многото ефекти, които цветът има върху човешката психика. Всичко това е част от изследване, наречено психология на цвета.

Каква е психологията на цвета?

Цветната психология изучава как различните цветове определят човешкото поведение. Психологията на цвета се използва в рекламата и маркетинга, за да предизвика емоционални реакции. Преди да разгледаме как цвета влияе на човешкото поведение (и как определени цветове предизвикват различни реакции), нека да направим едно бързо пътуване през историята на цвета.

През 17 век сър Айзък Нютон наблюдава слънчева светлина, преминаваща през стъклена призма, и как светлината се отразява в различни цветове. Първоначално той е определил шест нюанса на дължината на вълната: червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и виолетово. По-късно той е добавил и индиго.

Но цветната психология не произхожда от времето на Нютон, а от хиляди години, още от египтяните. Те изследвали влиянието на цвета върху настроението и използвали цветовете, за да постигнат цялостни ползи.

Швейцарският психиатър Карл Юнг нарече цвета „майчин език на подсъзнанието.“ Психологическите му изследвания са го довели до разработване на арт терапия. Самоизразяването чрез изображения и цветове може да помогне на пациентите да се възстановят от травма или дистрес.

Забелязали ли сте как цветовете влизат и излизат от мода? През 70-те години земните тонове бяха популярни, но отстъпиха през 80-те години на тюркоазено и лилаво. По-късно на сцената излязоха синьо-сивата гама.

Как цветовете в маркетинга влияят на хората?

Психологията на цветовете може силно да повлияе на поведението, и вземането на решения. Хората правят подсъзнателна преценка за човек, околна среда или продукт в рамките на няколко секунди или минути. Цветът играе първоначално впечатление.

Този факт не се губи при марките и рекламодателите. Те знаят кои цветове и нюанси, които предизвикват емоция и подтикват хората към действие. Този ефект е едновременно фин и мощен.

Чрез избора си на цвят в лого, опаковки, табели и реклама, марките могат да повлияят на потребителите да купуват импулсивно, или да изберат своя продукт или услуга пред конкурента.

Помислете за любимите си марки и как преобладават определени цветове. Може би  харесвате цветовете черно и бяло като Nike? Или предпочитате оранжево, като логото на Виваком, или пък синьо – CASIO.

Цветът често може да бъде единствената причина някой да закупи продукт. Повечето клиенти се фокусират върху визуалния външен вид. 

Нека да разгледаме значението на цвета, както се прилага за маркетинга, включително най-добрите цветове за използване. Ще оценим също значението на цветовете и примери за маркови цветове.

Психология на червения цвят

Червено създава усещане за неотложност, подходящо за разпродажба. Освен това насърчава апетита. По този начин той често се използва от вериги за бързо хранене. Цветът физически стимулира тялото, повишава кръвното налягане и сърдечната честота. Свързва се с движение, вълнение и страст. Това кара хората да действат, и е важно за бутоните на уеб сайтове за подканване към действие.

McDonald’s избира червено (комбинирано с жълто), той се харесва на децата, разпалва апетитите и създава усещане за неотложност. Червеното е свързано с емоциите и страстта. 

Червеният цвят в логото или рекламите, също така привлича вниманието на клиентите. Той създава идеята за вълнение при пазаруването, и спешността да закупите страхотните оферти на марката или най-новите, най-модерните стоки.

Психология на зеления цвят

Този цвят се свързва със здраве, спокойствие, сила и природа. Използва се в магазините за отпускане на клиентите и насърчаване за екология. Той стимулира хармонията във вашия мозък и насърчава баланс, водещ до решителност.

Starbucks е световна марка, която използва тази цветова схема. Зеленият цвят показва, че Starbucks насърчава усещането за релакс в своите кафенета, подканва клиентите да дойдат на кафе-почивка по време на стресов ден.

EVIO също включва цвета в логото си. Марката се асоциира със здраве и природа и се гордее с висококачествени, натурални и органични продукти. 

Лилава цветна психология

Този цвят обикновено се асоциира с величие, мъдрост и уважение. Стимулира решаването на проблеми, както и креативността. Също така се наблюдава в рекламите на продукти за красота и против стареене.

Тъй като цветът се асоциира с величие и мъдрост, не трябва да е изненада, че логото на Hallmark е изобразено с корона.

В същото време някои други странни марки са свързани с тази цветова схема. Ето например Yahoo! – известна марка с творческо име и подход.

Добра идея за логото на салон за красота или спа. Може да го промените и към още по свежи идеи на цвета, като люляк, виолетов или фуксия.

Психология на синия цвят

Синият цвят е предпочитаният цвят от мъжете. Цветното му значение се свързва с мир, вода, спокойствие и надеждност. И предлага усещане за сигурност, ограничава апетита и стимулира производителността. Това е и най-често срещаният цвят, използван от консервативните марки, които искат да насърчат доверието в своите продукти.

Honda се набляга до надеждността. На Хонда може да се вярва (още едно силно синьо предложение) да изминете 200 000 километра или повече. Също така American Express използва синьото, за да придаде чувства за сигурност и стабилност. Това са два от най-важните аспекти на доверие на компания, която съхранява вашите пари.

Синьото се използва за лога на социалните мрежи. Синият цвят е тестван като цвят на интелигентност, комуникация и доверие. Това е и цветът, който най-много се свързва с комуникацията в цветовите схеми.

Психология на оранжевия и жълтия цвят

Тези два цвята са весели и насърчават оптимизма. И все пак трябва да внимавате, когато ги използвате в рекламата. Жълтото може да накара бебетата да плачат, докато оранжевото може да предизвика чувство на предпазливост. В същото време този дискомфорт може да се използва, за да създаде усещане за безпокойство.

Виваком използва оранжево за екранни приключения, вълнения и жизненост. Това са основните неща, които всеки киноман търси. Логото на Snapchat е жълто. Жълтото апелира към младата си целева аудитория с идеи за щастие, вълнение и креативност.

Психология на черния цвят

Макар технически да не е цвят (това е липсата на цвят, защото той абсорбира светлината), ние мислим за черното като оттенък. Свързва се с авторитет, власт, стабилност, увереност и сила. Често символ на интелигентност, той може да стане ненужен, ако се използва твърде често. Черното е сложно да се използва в маркетинга, но повечето специалисти го влагат успешно.

Логото на Nike е комбинация от черно и бяло, предизвиква мощ, сила и стабилност. Шанел използва черно, за да предаде лукс, елегантност, изтънченост, безвремие и може би намек за мистерия. 

Психология на сивия цвят

Сивото символизира чувствата за практичност, старост и солидарност. Прекалено многото сиво обаче може да доведе до усещане за небитие и депресия. Сивото може да бъде вдъхновяващо, ако се използва твърде често.

Използването на светло сиво на Lexus предполага висок клас, лукс, елегантност, балансирана със стабилност. Той също така представя зрелостта на тези, които са постигнали своите цели в живота. Въпреки че логото на Apple е буквална дъга от цветове, то също използва изцяло сива ябълка в своята марка. Така че, макар и иновативен и вълнуващ, Apple също провокира мислите. Той е чист в подхода си към напредване на продуктите на бъдещето, и е ненадминат лидер в авангардната технология.

Психология на бял цвят

Бялото се свързва с чувствата за чистота и безопасност, и може да се използва за проектиране на липса на цвят или неутралност. Бялото пространство помага за искрата на креативността, тъй като може да се възприема като непроменен. Може да не е най-добрият цвят за всеки бизнес, но използването на бяло в маркетинга може да бъде ефективно за минималистичен бранд или подход.

Използването на бяло в Subway предполага концепцията за изграждане и креативност. Вашият сандвич може да бъде създаден изцяло по ваш вкус, с безкрайни възможности, предлагани от пресни и чисти съставки. Lego пък буквално изписва името на компанията в бяло на червен фон. Това представлява забавлението и вълнението, които децата имат в играта с продукт, който предоставя безкрайни възможности за изграждане и създаване на всичко, което умът може да си представи.

Как цветовете влияят на настроението

Забелязали ли сте как цветовете влияят на настроението? Например, жълтото кара много хора да се чувстват щастливи. Цветът жълто се свързва със слънцето; оттук и използването на фрази като „слънчево разположение“ или „слънчевата страна на живота“.

Синьото има успокояващ ефект, като например в „спокойни води“. Цветното синьо обаче може да предизвика и различно настроение, като тъга. Всичко зависи от контекста, в който се използва.

Цветът може да повиши едно предпочитание пред друго при извършване на покупка или след призив за действие. Клиентите може да смятат, че един избор е правилен или по-добър, просто поради техните предпочитания за цвят.

Как цветът влияе на мозъка

Въпреки че древните народи вярвали, че настроенията се коренят в жизненоважните органи – сърцето, черния дроб, жлъчния мехур и далака – знаем, че източникът се намира в друг също толкова необходим орган: мозъкът.

Невролозите са установили пряка физиологична връзка между ефекта на цвета, светлината и настроението.

Как да използвате цветовете в бизнеса

Сега, след като ви разяснихме цветовата психология и значенията на цветовете, как ще използвате интелигентно цветовете във вашия бизнес за маркетинг и реклама? По същество цветът отразява индивидуалността на вашата марка. Следвайте стъпките в този кратък урок, за да започнете.

Вземете решение за цветовете, които най-добре представят имиджа на вашата марка.

В цветовата теория червеното е цветът на силата. Розовото е идеално за достигане на женската демографска група, но обикновено не е идеално, ако искате да бъдете неутрални по пол. Зеленото е топло, приканващо и означава здраве, екологичност и добронамереност. (Това също е цветът на парите, така че създава мисли за богатство.) Лилавият е цветът на величието и добавя нотка на елегантност и престиж. Оранжевото е енергия. Кафявото се отпуска … и така нататък.

Вижте какво имаме предвид? Изборът на цветове и емоции, които предизвикват, трябва да бъде вашето първо и най-важно притеснение. Лошият избор на цветове може да повлияе негативно на вашата марка, така че обмислете преди да вземете решение за изображения на марката..

Изберете два основни цвята

Когато избирате цвят при брандиране, препоръчваме да останете с два основни цвята (без да включвате черно или тъмно сиво, което може да използвате за тип). Причината? На клиентите ви ще бъде по-лесно да запомнят два цвята, отколкото три, четири или пет.

Тази идея е особено важна при проектирането на вашето лого. 

Най-добрите цветове в маркетинга

Как вграждате в своите реклами цветовата психология, за да създадете различни значения в маркетинга и рекламата? Избирате ли възможно най-добрите цветове за вашата марка, рекламни и маркетингови материали?

Истината е – както може би вече сте се досетили – няма „най-добри“ маркетингови цветове. Всичко зависи от имиджа на марката, който искате да предадете, независимо дали е смел, изискан, приятелски настроен, надежден или креативен и отговора, който искате да получите от клиентите. Изборът е твой. Едно е сигурно – има цвят, нюанс или тон, който да съответства на всеки вкус, стил и емоция.

Публикувано на: 01/07/2020

Цветна психология: Триковете за цветно лого, използвани от най-добрите компании – и как да създадете свое собствено