Подобрете онлайн продажбите си: Как да създадете маркетингова стратегия за електронна търговия

Търсите нова маркетингова стратегия за електронна търговия?

Знаете ли, че през миналата година електронната търговия е реализирала онлайн продажби на стойност над 504,6 милиарда долара ? И това е само в САЩ. До 2023 г. този брой се очаква да достигне 735,4 млрд. долара.

Ако продажбите от електронния ви магазин не са високи, това не е защото индустрията е в застой. Намерете проблема във вашата стратегия за онлайн продажби.

И така, въпросът е как да увеличите продажбите? Първо, трябва да проследите от къде идва проблема (ите) във вашата система. Той може да е в (1) вашите продукти или услуги, (2) вашето обслужване на клиенти или (3) вашите маркетингови кампании.

За повечето от вас проблемът е в маркетинга. Не се притеснявайте, статията по-долу описва 9 съвета от експерт – маркетолози за увеличаване на онлайн продажбите.

 1. Използвайте SEO във вашата маркетингова стратегия за електронна търговия

Ако не сте чували за SEO до днес, значи е време да научите нов термин. SEO означава оптимизация за търсачки. По същество това е група от механични стратегии за подобряване на класирането ви с търсачките. Когато сайта ви е добре SEO оптимизиран се повишава ранга на вашия сайт.

Когато рангът на сайта ви скочи, нараства и трафикът към него. Съответно с повече има и повече продажби, което е точно това, което търсите.

Можете да направите SEO промените сами с инструменти като Yoast SEO плъгин и Moz SEO пакет. 

Препоръчваме ви да се опитате сами да направите промените, преди да потърсите външна помощ. По този начин ще имате по-добро разбиране по темата, дори ако решите да възложите работата на професионалист.

 1. Фокусирайте се върху съществуващите клиенти

Защо да харчите пари, за да търсите нови клиенти, когато не сте се възползвали напълно от тези, които вече имате? Вместо това насочете усилията си към тяхното задържане. Лоялността може да окаже голямо въздействие върху крайния резултат.

Когато сравнявате нови клиенти с лоялни клиенти:

 • Имат по-малко артикули в кошницата за пазаруване
 • По-малко време прекарват на платформата
 • Генерирайте по-малко приходи, когато посещават вашия сайт

Лоялните клиенти вече са запознати с вашата марка. Те лесно се ориентират в сайта ви. Най-хубавото е, че те са по-склонни да ви препоръчат на приятели и семейство.

Вместо това насочете усилията си към програма за лоялни клиенти, която дава стимул на купувачите да харчат повече, когато пазаруват. 

 1. Стани мобилен

Знаете ли, че приблизително 79% от американците пазаруват онлайн , а 51% са закупили поне един артикул със своите смартфони? 

Половината от приходите ви идват от смартфони.

Но как можете да се възползвате от това?

Просто, проектирайте сайта си първо за смартфони. След това адаптирайте дизайна за настолни компютри. Уебсайтовете, предназначени за мобилни устройства, изискват десетки малки настройки, много от които дори не се забелязват на настолни компютри. Мобилните устройства са по-трудни за проектиране.

Намерете най-подходящата тема, която позволява адаптивен дизайн за всички устройства. Ако не сте създали сайта сами, наемете уеб дизайнер, който да създаде сайт, който работи добре както на мобилни, така и за настолни устройства.

 1. Използвайте икони, които показват вашата надеждност

Днес има над 1,63 милиарда уебсайта в експлоатация. Много от тях са остарели, а някои са измами.

Купувачите са изправени пред възможността да бъдат измамени всеки път, когато решат да пазаруват от някой дигитален магазин. Ако искате да подобрите продажбите си, успокойте умовете им. Използвайте икони, които доказват вашата надеждност.

Първо се уверете, че вашият сайт използва сигурен SSL сертификат. Купувачите могат да видят дали вашият сайт е сертифициран, като поставят отметка в полето URL в техния уеб браузър. Ако вашият сайт е сертифициран, думата „Secure“ ще бъде показана преди вашия уеб адрес.

Можете също да добавите икони, като тези, дадени от ePay, VISA, Master и PayPal. Уверете се, че показвате тези значки на екрана за плащане и до всички формуляри, които посетителите трябва да попълнят.

 1. Подобрете вашето съдържание

Съдържанието е текстът на вашата страница. За съжаление това е най-пренебрегваният елемент в сайтовете за електронна търговия. Вместо това повечето разработчици на сайтове се фокусират върху оптимизиране на изображения и оформления на страници и забравят за думите. Но думите са това, което подтиква клиентите ви да купуват вашите продукти.

Препоръчваме ви първо да се съсредоточите върху това как да пишете съдържание . Можете да използвате уменията на копирайт. Той може да създаде уникално съдържание, с което да накарате хората, които посетят онлайн магазина ви, да станат редовни клиенти.

 1. Приемайте различни опции за плащане

Един от най-простите съвети и трикове за електронна търговия е да предложите повече възможности за плащане. Всички дигитални магазини предлагат опции за кредитни карти. Уверете се, че вашите включват Mastercard, American Express и VISA.

Колкото повече опции предлагате, толкова по-малко вероятно е да загубите потенциален клиент. Ето защо не трябва да спирате с кредитни карти. ePay или PayPal също е задължителни в днешно време.

 1. Не пропускайте!

„Страхът от пропускане“ е може би най-голямата тактика на продажбите, която търговците могат да използват, за да ги увеличат. Когато създавате усещане за спешност, купувачите са принудени да вземат решение. Това принуждава онези, които само оглеждат, да купуват, вместо да продължават да сърфират в мрежата и да забравят за вас.

Съществена част от маркетинга на електронната търговия се фокусира върху процентите на отстъпката.

Най-лесният начин за втълпяването на „страх от пропускане: е създаването на ограничен брой продавани артикули. Другият метод е да използвате таймер и да отброите времето до края на продажбата.

 1. Фокусирайте се върху празниците

Празничните времена са времената, в които потребителите са най-склонни да харчат пари. Ако създавате маркетингови кампании специално за празници, ще видите по-голяма възвръщаемост на инвестицията си.

Черният петък, Коледа и Свети Валентин са абсолютни задължения. Други празници включват неща като Cyber Week, 8ми Март и 11.11 са големи дни за разпродажби.

 1. Представете своите най-продавани продукти

Искате да извлечете максималното от това, което вече имате на разположение. Ето защо препоръчваме да се съсредоточите върху лоялните си клиенти. Поставите най-продаваните артикули на предните позиции и в центъра на сайта.

Има причина тези артикули да се продават добре. Възползвайте се! Поставете ги директно под изображението на логото в горната част на страницата си, така че всички ваши посетители да ги видят. Гарантирано ще подобри продажбите Ви.

Какво следва?

Вече научихте 9 нови съвета за подобряване на вашата маркетингова стратегия за електронна търговия. Започнете с тези, които са най-лесни за изпълнение, след което преминете към останалите. 

Публикувано на: 01/02/2021

Прочетете още за: